Blog saya comel
Si Gadis BerbelogAssalamualaikum
Assalamualaikum. My Heart Belongs to ALLAH SWT, ALLAH SWT always there for you. never doubt it♥
My Facebook : facebook


Entry About Goodies


Tweet Deck

Padang Mahsyar
Friday, 10 August 2012 | 21:12 | 0Hamba Allah Berbicara
Assalamualaikum Ya Hamba Allah SWT, Ummat Muhammad SAW, Anak Adam AS, Sahabatku, mungkin sudah agak lama saya tak update blog, tp pd kali ini saya ingin kongsikan pula pasal "12 Barisan Di Padang Mahsyar". tau kan apa itu Padang Mahsyar? semua yg Muslim tau ni, Padang Mahsyar d mana akan berkumpul semua Hamba Allah SWT dgn tdak mengenali d antara satu sama lain, dgn berbogel, tp akan ada pakaian bg HambaNYA yg taat pd perintahNYA d dunia dulu, Wallahu'alam. now mari kita tngok apakah yg dimaksudkan dg entry saya kali ini. Bismillahirrahmannirrahim~

Pada suatu hari, Muaz bin Jabal menghadap Rasulullah SAW dan bertanya:

"Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai Firman Allah SWT : ketika sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris baris" ( Surah An Naba' : Ayat 1 ) 

mendengar pertanyaan itu, Baginda menangis hingga basah baju Baginda dan menjawab :

"Wahai Muaz, engkau bertanyakan kepada Aku perkara yg amat besar, bahawa UmmatKu akan diiring, dikumpulkan berbaris menjadi "12 BARISAN" masing masing dgn pembawaan mereka sendiri"

Maka dinyatakan apakah 12 BARISAN itu? :-

Antara 12 Barisan di Padang Mahsyar ialah :

# Barisan PERTAMA
- Diiring dr kubur dengan tidak bertangan dan berkaki . keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah SWT Yang Maha Pengasih yg Bermaksud :-

"mereka itulah golongan ketika hidupnya menyakiti jirannya maka inilah balasannya"

# Barisan KEDUA
- Diiringi dari kubur berbentuk BABI HUTAN. datanglah suara dari sisi Allah SWT :-

"mereka itu ialah orang yg ketika hidupnya meringankan Solat, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah NERAKA"

# Barisan KETIGA
- Diiringi dari kubur berbentuk KELDAI, perut mereka penuh dgn Kala Jengking dan Ular, mereka ialah orang yg enggan membayar Zakat dan tempat kembalinya adalah NERAKA .

# Barisan KEEMPAT
- Diiringi dari kubur dengan keadaan Darah seperti air pancutan keluar dr mulut mereka, mereka ialah orang yang berdusta dalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya ialah NERAKA .

# Barisan KELIMA 
- Diiringi dari kubur dengan bau busuk. ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman Padang Mahsyar. Mereka itu ialah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui manusia, tetapi tidak pula takut kepada Allah SWT. maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah NERAKA.

# Barisan KEENAM
- Diiringi dari kubur dengan kepala terputus dari badan. Mereka ialah orang yang menjadi Saksi Palsu. inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah NERAKA .

# Barisan KETUJUH
- Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar Nanah dan Darah. Mereka ialah orang yg enggan memberi kesaksian atas kebenaran. maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah NERAKA .

# Barisan KELAPAN
- Diiringi dar kubur di dalam keadaan kepala terbalik ke bawah dan kaki ke atas. Mereka ialah orang yg berzina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah NERAKA .

# Barisan KESEMBILAN
- Diiringi dari kubur dengan wajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh, mereka ialah orang yg memakan harta anak yatim dengan cara haram. Maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah NERAKA .

# Barisan KESEPULUH
- Diiringi dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka penuh sopak dan kusta. mereka ialah orang yg derhaka kepada orang tuanya. maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah NERAKA .

# Barisan KESEBELAS
- Diiringi dari kubur mereka dengan berkeadaan buta, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah terjulur memanjang sampai ke perut serta keluar beraneka kotoran, Mereka ialah orang yg minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah NERAKA .
# Barisan KEDUA BELAS
- Diiringi dar kubur dengan wajah yang bersinar sinar laksana bulan purnama, mereka melalui titian As-Sirat sepantas KILAT. maka datanglah suara dari sisi Allah SWT Yang Maha Pengasih memaklumkan :-

"mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak berbuat baik. mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat LIMA WAKTU, ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat"

- Maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah SYURGA, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan dari Allah Yang Maha Agung.

Daripada Anas bin Malik R.A telah berkata :-
Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda :-
sesungguhnya Allah SWT telah berfirman ( maksud ) :-
"Wahai Anak Adam! apabila engkau memohon dan mengharapkan pertolonganKU maka AKU akan mengampunimu dan tidak akan menganggap ianya satu bebanan. Wahai Anak Adam! sekalipun dosa kamu seperti awan meliputi langit kemudian kamu memohon keampunan kepadaKU, nescaya AKU akan mengampuninya. Wahai Anak Adam! Jika kamu menemuiKU ( selepas mati ) dengan kesalahan sebesar bumi, kemudiannya kamu menemuiKU dengan keadaan tidak syirik kepadaKU dengan sesuatu nescaya AKU akan datang kepadamu dengan pengampunan terhadap dosa sebesar bumi itu"

SUBHANALLAH! rasa menangis diri ini membayangkan di mana kita akan berdiri kelak? Ya Allah semoga kami tidak tergolong dalam barisan PERTAMA hingga KESEBELAS. Amin~ 

"Ya Allah bantulah kami untuk sentiasa mengingatiMU, bantulah kami mensyukuri NikmatMU dan bantulah kami memperbaiki ibadah kami kepadaMU"
Maka pembaca sekalian! bertaubatlah sementara Allah SWT memberi peluang, kejarlah Allah SWT demi mendapatkan barisan yang KEDUA BELAS, semoga entry ferra kali ini berguna untuk semua yg membacanya, cepat cepat lah kembali kepada Allah Azzawajalla, semoga Allah SWT akan sntiasa mengampuni dosa dosa kita walau dengan cara apa sekalipun, Amin~ berakhir sudah entry kali ini, gunakan sebaik baiknya, sampaikan lah kepada Muslim yang lain, InsyaAllah mereka Insaf bila mendengarnya, Assalamualaikum~

Posted By,
Hamba Allah Yang Comel (:

|