Blog saya comel
Si Gadis Berbelog



Assalamualaikum
Assalamualaikum. My Heart Belongs to ALLAH SWT, ALLAH SWT always there for you. never doubt it♥
My Facebook : facebook


Entry About Goodies


Tweet Deck

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin !
Thursday, 16 August 2012 | 02:47 | 0Hamba Allah Berbicara
atuk saya tkde kt TV so saya ambil word jaa -.-"

Assalamualaikum and hai hai! amboiii ala ala DJ plak kan? HIHI, haaaaa ada dngar lagu tu? lagu apa?huhh? lagu Ajuan Ali? ishhh pi korek telinga tu. lagu raya lah. haaaa so kali ni entry cnfirm pasal Ajuan Ali Buat Rumah Terbuka Ehh salah salah! mst lah pasal RAYA atau SYAWAL kan? ehh sama je maksud dia kan? apa apa aje lah *bunyi Samsul Ghau Ghau. ishhh merepek jaa ferra ni. Haaaaa. mmg semua dah tahu yg Ahad ni kita akan Beraya dan meninggalkan Bulan Ramadhan kan? :( tp ferra sedih bila Ramadhan nk pg coz hanya bulan ni jaa kita dapat membuat Pesta Ibadah, Pahala Allah SWT beri berganda ganda dr biasa . tp kita skarang? terlalu Gembira bila Ramadhan nk habis, hm. suatu masa dulu, Para Anbia mereka kalau boleh nak SETAHUN tu hanya Bulan PUASA. kita ni SEBULAN ni pun dah macam apa, RUNGUTAN tak habis habis kan. bg sesiapa yg tk pandai menghayati Ramadhan mmg akan suka kalau Ramadhan nak habis kan? Hm. tkpe lah nak buat macam mana kan? Masa Allah SWT yg tentukan, kita hanya melaluinya, harap harap kita gunakan masa yg Allah SWT aturkan ni, semoga amalan kita selama SEBULAN ni Allah SWT terima sepenuhnya dan DOSA lalu kita Allah SWT ampunkan. Amin~ just tggal beberapa hari jaa lg nk Raya, so buatlah amalan sebanyak mungkin, kalau ada jumpa Malam lailatul Qadr tu Alhamdulillah lah kan? tu Allah SWT anugerahkan, kita mst Bersyukur kan? haaaaaaa! buat lah amal ibadah banyak banyak dgn IKHLAS dgn harapan Allah SWT akan menerima semuanya, Amin~ so jgn sedih sedih nt Allah SWT tk suka. gembiralah dgn Hari Hari yg Allah SWT dah kurniakan. okay! berbalik pd Raya td, haaaaaaa! semua tau kan kalau raya kita buat apa? ya macam macam benda baru kita dapat kan? kira semua "Bau Baru" lah kan? *peace. and and and tak lupa jgk DUIT RAYA DUIT RAYA! HIHI. ferra still dapat duit raya tau coz badan kecil org ingat ferra budak lg >.< so mari kita tngok apa persiapan org before RAYA/SYAWAL ? scroll then baca ehh? tak kan nk dngar lagu tu je. lempang kang (: let start it!

# Kuih Raya 


haaaaa haaaa! knp terliur ni? ishhh puasa puasa! haaaa tau kan apa tu? tk tau? mehh sini ferra suruh M Daud Kilau bawak awak gelek. alahai kuih raya ahh, a'ah biskut pun ada jgk. ferra just bg dua gambar je, ye laa nk letak semua mana larat kan? kang tak pasal pasal batal puasa *peace. ni lah antara yg org buat time time nak raya ni. sometimes kita tolong sometimes tolong makan kan? jgn nk tipu coz ferra pun ada macam ni dulu, time tu ferra umur 5tahun lg, budak budak gitu kan, masa tu mama ferra ngn arwah nenek buat kuih raya, ferra masa syok tngok TV "TER"bau something yg alahai buat perut ferra berkeroncong utk Ana! alahai terus bangun then pg dapur terus. tngok mama and arwah nenek buat kuih raya then ferra cakap. "mama ohh ohh mama pandai nya buat kuih kan kan? nenek ihh ihh pandai jgk" then serentak mereka jawab "JANGAN NK BERBUKA MASA NI!" amboiii mereka siap serentak lg kan? punya pandai baca fikiran ferra, HIHI, then ferra dgn muka yg hampa plus muka kesian terus duduk tngok mereka buat kuih dgn harapan mereka akan bg ferra berbuka masa tu. HIHI. punya lah kejam mereka buat buat tk tau kewujudan ferra kt situ. tsk tsk *lagu ombak rindu turn on. then masa kuih dah siap mama and nenek pun kata "adik, kami nk solat ni, jgn kacau kuih tu ehh, tu utk raya nt" then ferra jawab dgn rasa yg gembira smbil bangun dan buat mata besar alaaa pussy cat jawab "baiklah mama" nampak permainan ferra? shhhhhh. then masa mereka solat tu lah ferra ambil dalam 6potong kuih yg dah mama potong, then lari lelaju mengalahkan F1 terus pg luar rumah. kt luar rumah tu ferra tngok dulu kuih tu lelama then "aapppp apppp appp" apa lg makanlah. *peace. masa kuih tu tggal dua je terdengar bisikan ayu ehh ehh salah terdengar suara org dr belakang then cakap "ehem ehemmmmmm nahh ni ada lg banyak ni. makan lah smpai habis ye adik" aku terkejut sambil batuk batuk terus buat Duckface. k tu tipu. aku pusing belakang and senyum senyum then jawab "hehe nah mama, adik tk makan lg kuih ni, adik amik 2 je td, betul mama" then mama kata "elehh ingat mama tk nampak? dah dah makan jaa sana" HAHA tngok ? nakalnya ferra ni. asyik nk ponteng puasa jaa XD. okay cukup lah kan pasal tu? 

# Barang Raya



tngokk tu tngokk! a'ah baju raya kan? haaaaa kalau cakap pasal raya mst ada Baju Kurung ngn Baju Melayu kan? haaaa fera tau. awak yg baca ni mst dah beli kan baju tu? ferra pun dah beli *tak tanya pun. masa ni lah kompleks ramai org . ada yg beli langsir ada yg beli tudung ada yg beli baju ada yg beli Piala Ajuan Ali ehh ehh? tkde kena mengena. masa ni jgk lah banyak SALE $$$ . HAHA. kan kan? mmg betul, siap smpai 70% lg diskaun kan? alahai hari hari lain taknak buat macam ni kan? pelik jaaa . kalau masa beli barang raya ni sefamily jaa turun kan? mula lah ayah mama pesan "pegang tngan kuat kuat, nt hilang susah cari, nt sesat" kan kan? ferra selalu dapat macam tu. even skarang pun msh. sayangnya mereka kt kita kan ? *wipe tears. pernah masa dulu ferra umur 6tahun pg shopping lah kiranya kan?. ntah macam mana lah tngan boleh terlepas dr ayah masa tu. maybe ayah sibuk pilih barang kot. then abang kata "ayah! adik mana?" ayah terus panic macam M daud Kilau cari alat gelek dia . HIHI. dia cari cari kt kedai yg mereka dah pergi then jumpa kt satu kedai barang budak tngok ferra syok je berbual dgn tauke kedai tu then masa tu ayah kata "adik? ishh degilnya, kan ayah kata jgn lepas tngan ayah. kan hilang sekejap" ferra pun terus kata "yea yea hilang yea yea. apa yg hilang ayah?" HAHA. punya soalan aku mengancam mengalah gelekan M Daud kilau . ayah just geleng geleng kepala. then masa nk keluar dr kedai tu tauke lelaki tu bg ferra satu baju kurung colour purple yg mmg colour fav ferra. masa berbual td org tu sempat tanya macam macam kt aku termasuk colour fav aku. dia tau yg ada org akan cari aku kt situ. nasib baik tk kena culik kan. then aku cakap kt tauke tu "macehh uncle, nt kita jumpa lg ehh, tahun depan *senyum" then aku salam tauke tu. ayah aku kata "bestnya dapat baju free kan? bagus adik ni duduk satu tempat jaa kalau hilang" aku pun terus senyum buat peace then duckface.okay okay! tipu lg . HIHI. aku senyum terus buat muka comel kt ayah. ayah just senyum jaa dgn kerenah aku.

# Kemas Rumah

masa raya mmg org sibuk kemas rumah. kalau boleh lebih kemas dr kepala org botak. halussssss gitu. HIHI. masa kemas rumah ferra tkde sejarah apa apa pun. ferra tk boleh tolong. mama tk bg. skarang ada tolong. dah besar kan. tolong lah kemas kemas rumah. jgn ingat nk tngok M Daud kilau gelek jaa *peace then lari


# Menjelang Raya / Malam Raya
ehh ehh? dah malam raya ke? ishh dalam blog ni jaa dah malam raya. awak semua belum lg. sabar lah. bukan ke "Sabar itu ada Hikmahnya" *senyum. haaa masa ni saya tau mst semua akan tak sabar nk berbuka then duduk depan TV tggu atuk saya umumkan sesuatu kan kan? tau dah (: then bila atuk saya kata "esok raya" mst ada yg melompat lompat smpai tertanggal seluar pun tk sedar. tipu jaa. mana pernah kan? then ada yg terus main mercun. ishh ishh knp lah suka sngat Ramadhan habis? kan hanya Bulan Ramadhan jaa kita dapat pahala yg berganda ganda. hm. nk gembira tu boleh tp jgn terlalu gembira ehh? jgn lupa bersyukur kpd Allah SWT coz Dia yg buat umur kita pnjg dan habiskan Ramadhan. apa yg dah berlalu tu biarlah. jgn kesal. yakinlah yg kita dah buat amalan dgn baik. Amin~ haaaaa! masa ni mula lah bebudak main mercun. then ada yg keluar rumah then kata "esok raya esok raya" dgn lompatnya macam atlet nk terjun bangunan pavi dah. then jatuh kan "Final Destination" kan kan? *kena baling ngn lemang bebanyak. okay okay. tp kenalah jaga diri kan? takut tk sempat merasa Syawal kali ni, ajal kan d tangan Allah SWT . so dah Syawal tu dah lah. jgn sesekali lupa Allah SWT masa ni okay. then masa menjelang raya ni kan mst org sibuk kemas ni kemas tu then mst ada yg pggil kita masa kita sesedap online . mst dorg pggil macam ni, parents kita lah selalu kan "adik buat tu stop online, laptop kena baling nt/kakak tolong mama buat ni, stop online laptop kena sorok nt/abang buat ni ni dan tu" haaa kemain lg kan macam macam kena suruh masa sesedap online ala ala gelek M Daud Kilau kan? tp kena tolong mereka jgk, kesian nt mereka penat *senyum tunjuk gigi. online tu nt lah dapat kan? then masa ni sanak saudara berkumpul depan rumah lepas kemas rumah, then ingat masa dulu dulu, kan kan? cehhhh, jejak kasih katakan kita semua. lama tk jumpa. ye lahh jarang semua dapat tggal serumah kan kalau bukan masa raya ni haaa *jeling. tp tanpa keluarga kita tiada siapa d dunia ni, mungkin kita tk lahir pun, dan tanpa Allah SWT kita "NOTHING" masa meneruskan hidup (: masa paling best adalah bila kita main "bunga api" ye kita yg tua mengalah org tua pun join main bunga api kan? haaaa yeaaaa sayapun sama *tutup muka. HAHA. mercun yg paling best ialah M-POP to the V-POP to the L-POP to the J-POP to the D-POP to the F-POP to the K-POP terus lah menjadi POP POP . yeahhhh! ehh apa aku merepek ni? mst korg kata aku ni tk betul kan? mana ada. aku cakap betul lah lah lah lah *kena baling ngn meriam





# First Day Raya
haaaaaa! ehh macam Melodi plak kan kena sergah bagai. HIHI. tau tu? ada tngok tu? *tunjuk. a'ah "First Day Raya" . hm, first day raya kita buat apa dulu? belajar menari gelek M Daud Kilau? ishhh tk baik lah. kita Solat Raya dulu lah kan? haa masa ni mst semua pakai baju raya baru, colourful gitu . cewahhhh ayat ni kemain *peace. before pg kita kemas cantik cantik dulu kan? haaa tau lah. then masa tu tngok lemang, rendang ayam, kuih muih, segala makanan yg ada masa raya semua dah tersedia d atas meja makan. cewahhh kita apa lg ters makan ntah dah gosok gigi ke belum makan je kan? okay tipu. then mst ada antara kita yg akan kata "ehh hr ni tk puasa lg ke? betul ke hr ni kita raya? ehh ehh macam mimpi lah kan?" ishhh mmg banyak tanya kan? sekali lempang baru tau nk diam and makan jaa *peace tunjuk gigi. tp before kita buat semua tu bangun tdur lg jangan lupa ucap "Alhamdulillah" dan syukur kpd pencipta kita iaitu Allah SWT tau coz kita dapat merasa Syawal ni dgn keadaan yg sihat. jgn lupa ehh! 





 hm. ferra rasa ni je kot nak share to all of you. actually theres a lot of memory that i wanna share to all of you but hm tk payah lah banyak sngat :') enough w this right? btw Ferra minta maaf kalau sepanjang kita kenal ferra ada buat salah kt you you you you and you *peace tunjuk gigi . mungkin sengaja atau tk sengaja ferra minta maaf okay. jgn lupa minta maaf kpd ibu bapa, sanak saudara, even tk buat salah pun kena minta maaf jgk okay. "Memaafkan Orang itu Amalan Mulia"

"Sambut lah AidilFitri kerana satu rasa, bukan rasa GEMBIRA kerana Ramadhan dah habis, tp sambutlah dgn rasa GEMBIRA kerana kita dapat mendidik, mengawal NAFSU kita dr hasutan diri sendiri"


Maaf kan saya dar hujung rambut sampai ke hujung kaki . segala salah silap saya mohon maafkan ya Hamba Allah, saya hanya manusia biasa yg sering melakukan kesilapan. maafkan saya dan saya sudah maafkan semua Hamba Allah baik yg mengenali diri ini atau tdak (:



dan sekali lagi saya mengucapkan "Selamat Hari Raya Adilfitri Maaf Zahir & Batin" to all my Muslim friends and relatives! (:


Posted by,
Hamba Allah yang Comel.


|